Cách “ăn điểm” IELTS Writing Task 2: Agree or Disagree Essay

Lê Ngọc Hoà Lê Ngọc Hoà
11.06.2021

Phần thi IELTS Writing luôn là phần thử thách lớn nhất đối với thí sinh khi tham gia kì thi IELTS. Bài thi này đòi hỏi bạn có kĩ năng phân loại dạng bài và triển khai bài viết sao cho chặt chẽ và hợp lý nhất. Nếu không có sự chuẩn bị trước và rèn luyện thì thực sự đó là rắc rối rất lớn đối với bạn.

Trong bài viết này ieltscaptoc.com.vn sẽ cung cấp những kiến thức hữu dụng về cách viết essay agree or disagree để bạn có một bài viết mạch lạc và có gắn kết. Từ đó bạn hoàn toàn có thể tự tin trinh phục phần viết Task 2 dạng Agree or disagree essay này nhé.

1. Tổng quan cấu trúc bài viết IELTS Writing task 2

Khi thi IELTS, phần thi Writing gồm 2 phần Task 1 và Task 2, với thời gian làm bài là 60 phút. Ieltscaptoc.com.vn khuyên bạn nên dành 15-20 phút cho Task 1 với độ dài trên 150 từ và 40 phút cho Task 2 với độ dài trên 250 từ. 

1.1. Các dạng bài thi phần IELTS Writing Task 2

Không giống với Task 1 (Academic) Trong Task 2 phần Writing sẽ yêu cầu thí sinh đưa ra ý kiến và thảo luận về chủ đề liên quan đến những vấn đề trong xã hội hoặc các vấn đề cá nhân gặp trong cuộc sống thường ngày. Trong Task 2 bạn có thể gặp các dạng sau đây:

Các dạng bài thi phần IELTS Writing Task 2
Các dạng bài thi phần IELTS Writing Task 2

1.2. Yêu cầu chung của phần thi IELTS Writing Task 2

Bài luận của bạn nên có độ dài tối thiểu là 250 chữ. Trong Task 2 bạn sẽ phải viết bài luận để trình bày ý kiến, đánh giá cấc điểm mạnh/ điểm yếu, trình bày vấn đề, phương án giải quyết… cho những nội dung cụ thể

NHẬP MÃ ICT40 - GIẢM NGAY 40% HỌC PHÍ IELTS

Vui lòng nhập tên của bạn
Số điện thoại của bạn không đúng
Địa chỉ Email bạn nhập không đúng

Kỹ năng bạn cần thể hiện được ở Task 2 đó là:

 • Kỹ năng đưa ra các thông tin cơ bản và thực tế từ đề bài.
 • Kỹ năng phán đoán, phân tích vấn đề từ đó đưa ra các phương án giải quyết.
 • Kỹ năng diễn đạt để triển khai các lập luật một cách logic và mạch lạc.

>>> Xem thêm:

2. Giới thiệu dạng bài Argumentative/ Opinion/ Agree or Disagree Essay (OPINION ESSAY)

2.1. Giới thiệu về dạng bài Agree or Disagree

Dạng bài Agree or Disagree là đề bài yêu cầu bạn đưa ra quan điểm sau khi đã cung cấp cho bạn một nhận định hay ý kiến trái chiều nào đó, cũng có thể là các lập luận, lý do hay thông tin giải thích. Dạng nay thường chia thành hai kiểu: 

 • Hỏi về ý kiến của bạn có đồng ý hay không và mức độ đồng ý/không đồng ý đến đâu.
 • Hỏi trực tiếp về ý kiến đồng ý/ phản đối với giọng điệu dứt khoát như cách hỏi câu hỏi Yes/ No.

Xem thêm: Cách dùng Best Wishes For You

2.2. Dấu hiệu nhận biết

Với dạng bài (opinion essay) Agree/Disagree. Câu hỏi thường có 2 phần, phần 1 là luận điểm, quan điểm đối với một vấn đề cụ thể và phần 2 là phần câu hỏi, thường có dạng như sau:

 • What is your opinion?
 • Do you agree or disagree?
 • To what extent or disagree?

Thì đó là dạng bài (Opinion essay) Agree/Disagree

2.3. Cấu trúc bài viết dạng agree-disagree

Một bài viết chuẩn của dạng đề agree-disagree trong phần thi IELTS Writing Task 2 bao gồm các phần:

Intro

Mục đích của phần mở bài và cũng là mục tiêu mà bạn cần hướng đến đó chính là giới thiệu cho người đọc câu trả lời của mình (đồng ý/ không đồng ý/ đồng ý một phần) đối với vấn đề được đưa ra của đề bài.

Lưu ý: Đừng trả lời câu hỏi một cách gián tiếp hoặc vòng vo, bạn sẽ bị mất điểm nếu không trả lời thẳng vào vấn đề. Độ dài của phần mở bài chỉ cần từ 2-3 câu là đủ

Body

Thân bài là nơi mà bạn trình bày các luận điểm của mình cùng với những lập luận và ví dụ. Thông thường, 2 luận điểm tương ứng với 2 đoạn văn là đủ.

 • Nếu câu trả lời của bạn là đồng ý/không đồng ý, thì các luận điểm của bạn sẽ phải đủ rõ ràng và hợp lý để người đọc có thể hiểu được tại sao bạn lựa chọn của bạn là như vậy;
 • Nếu câu trả lời của bạn là đồng ý một phần, bạn phải chỉ ra được bạn đồng ý ở điểm nào và không đồng ý ở điểm nào. Ở mỗi luận điểm sẽ phải có giải thích rõ ràng cũng như ví dụ cụ thể.

Conclusion

Khác với phần thi IELTS Writing Task 1, phần Task 2 yêu cầu bạn phải có kết luận. Phần kết luận có mục đích là để tóm tắt lại câu trả lời và giải thích của bạn. Một đoạn kết bài chuẩn thường nằm ở khoảng 1-3 câu.

Lưu ý: Đừng đưa ra thêm bất kỳ luận điểm nào không được nhắc tới ở phần thân bài vào trong kết luận. Ngoài ra, bạn hoàn toàn không được phép viết lại y chang mở bài cho phần kết bài của mình.

2.4. Ví dụ

 1. Some people think that it is better to live in the countryside than in the city. To what extent do you agree or disagree with this point?
 2. Some people say that getting a university degree is not the only way to get success in life. Do you agree or disagree?

Xem thêm: Cách viết mail cho thầy cô

3. Hướng dẫn cách viết essay agree or disagree theo 4 bước

Để có thể giúp các bạn hình dung các bước viết bài một cách cụ thể hơn, chúng ta sẽ cùng thông qua một đề bài agree-disagree sau đây:

Some people think that a huge amount of time and money is spent on the protection of wild animals and that this money could be better spent on the human population. To what extent do you agree or disagree with this opinion?

Bước 1: Phân tích đề bài và xác định câu trả lời

Đối với dạng đề agree-disagree, bạn sẽ có 2 cách để trả lời:

 • One-sided answer: Bạn đồng ý hoặc không đồng ý hoàn toàn với vấn đề đưa ra
 • Balance answer: Bản chỉ đồng ý một phần của vấn đề
Phân tích đề bài và xác định câu trả lời
Phân tích đề bài và xác định câu trả lời

Ngay sau khi đọc kỹ đề bài, bạn bắt buộc phải có trong đầu câu trả lời cho mình để từ đó xác định hướng viết bài một cách nhanh chóng.

Có một lưu ý và cũng là một bí quyết giúp các bạn có thể xác định hướng viết nhanh là IELTS là một kỳ thi đánh giá khả năng sử dụng tiếng Anh chứ không phải là bài thi kiến thức xã hội. Bạn không cần phải trả lời đúng với những gì bạn nghĩ.

Thay vào đó, hãy chọn câu trả lời giúp bạn dễ viết nhất. Hãy chọn câu trả lời mà bạn có thể đưa ra được luận điểm, lập luận và ví dụ ngay lập tức. Ngay sau khi tìm được cho bản thân hướng viết bài, các bạn hãy tiếp tục sáng bước 2

Xem thêm: Cấu trúc và cách dùng Would you like

Bước 2: Lập dàn ý

Nhiều bạn cho rằng việc lập dàn ý là không cần thiết và chỉ mất thời gian, thay vào đó nên tập trung viết bài. Cách suy nghĩ này không sai, bài viết là phần duy nhất được chấm điểm. Tuy nhiên, nếu không có một dàn ý, một sườn bài rõ ràng sẽ mang lại rất nhiều hậu quả.

Nghĩ gì viết đấy, các ý tưởng dễ bị trùng lặp do không được sắp xếp có hệ thống. Viết không theo một hướng đi nào rất dễ làm bạn viết lang mang, từ đó có thể dẫn đến lạc đề và bị trừ điểm.

Việc làm dàn ý, nếu thông qua luyện tập thường xuyên, sẽ chỉ mất bạn 5 phút. Các ý tưởng của bạn sẽ được sắp xếp một cách hệ thống. Từ đó, bạn chỉ việc viết theo sườn bài thì bài viết sẽ được hoàn thành nhanh chóng hơn và hiệu quả hơn:

Dàn y chung cho dạng đề này

PhầnNội dung viết
IntroChủ đề của câu hỏi
Câu trả lời của bạn
– Ý thứ nhất
– Ý thứ hai
Thân bàiÝ thứ nhất => lập luận, dẫn chứng
Ý thứ hai => lập luận, dẫn chứng
ConclusionTóm tắt lại câu trả lời

Áp dụng dàn ý vào ví dụ

PhầnNội dung viết
Giới thiệuChủ đề: Investing time and money on wildlife animal ⇒ Agree: spend money on wildlife protection BUT ⇒ Disagree: Spend money on human population
Thân bàiBody 1: spend money on wildlife protection People save themselves by saving animals → Example: wild animals help achieve certain medical breakthroughs, modern medicines are found in plants. Humans, animals, and other forms of life form an ecosystem → a certain animal becomes less common → reduce the population of their predators → disrupt ecological balance → threaten the survival of human society.
Body 2: spend money on human population No money for people who have problems → spend less on animals Spend more on education → make the world a better place for both humans and wild animals
Kết bàiAgree partially

Bước 3: Viết bài essay agree or disagree

Sau khi thiết lập một hệ thống dàn ý cho bài viết của mình, bạn bắt đầu bắt tay vào phần viết bài

Phần Introduction

Phần introduction bao gồm 2 phần chính:

Phần 1 – Giới thiệu chủ đề của bài viết

Bạn phải mở đầu bài viết của mình bằng cách giới thiệu cho người đọc biết chủ đề bài viết của mình. Cách hiệu quả và nhanh chóng nhất để viết câu chủ đề chính là paraphrase lại câu hỏi trong đề bài.

Cấu trúc câu thường dùng:

 • It is a common belief that S + V
 • Many people hold the view that S + V

Phần 2 – Câu trả lời

Sau khi giới thiệu chủ đề của bài viết, chúng ta sẽ trực tiếp trả lời câu hỏi của đề bài. Bạn không thể nào vừa hoàn toàn đồng ý và không đồng ý với vấn đề được đặt ra trong bài. Bạn có thể đồng ý một phần và đưa ra luận điểm tại sao bạn không đồng ý phần còn lại. Đừng tự phản bác với câu trả lời của mình ở phần mở bài. Vì thế, việc lập dàn ý là rất quan trọng để đảm bảo bạn có một hệ thống để dựa vào viết bài.

 • Cấu trúc câu thường dùng cho balance answer:
While I think S + V, I agree/ disagree with the view that + S + V
 • Cấu trúc câu thường dùng cho one-sided answer:
From my perspective/ In my opinion, I completely agree/ disagree with this view for several reasons

⇒ Áp dụng cho đề bài này, ta có đoạn Introduction như sau:

There can be little doubt that in recent decades a lot of time and money has been spent on protecting wild animals. While I think spending on protecting these kinds of wild animals can be sometimes beneficial to human, I agree that it is of higher importance to allocate these resources to the human population.

Body

Nhắc lại, với mỗi ý mà chúng ta đưa ra thì nên được viết vào một đoạn riêng. Mỗi đoạn thân bài nên bao gồm 3 phần:

Phần 1: Topic Sentence – Giới thiệu luận điểm

Cấu trúc câu thường dùng:

On the one hand, it is true/ reasonable that S + V to a certain extent
Viết bài essay agree or disagree
Viết bài essay agree or disagree

Phần 2: Explanation – Giải thích luận điểm

Cấu trúc câu thường dùng:

First/ To begin with, S + V ⇒ This leads to/ Therefore + S + V ⇒ In addition, S + V

Phần 3: Example – Ví dụ

Body 1: On the one hand, it is reasonable to provide financial support for wildlife protections. In fact, by saving wild animals, humans are saving themselves. To begin with, wild animals may hold the keys to certain medical breakthroughs, just as many of modern medicines are based on compounds found in plants. Moreover, humans, animals and other forms of life all form a giant ecosystem whereby each part can influence the others. If a certain animal becomes less common, this, in turn, will reduce the population of the animals that prey on it, which is more likely to disrupt the ecological balance and eventually threatens the survival of human society.

Body 2: However, it is sometimes difficult for people to accept that these perfectly legitimate reasons outweigh the immediate requirements of the human population. If money is not available to people who have problems such as mental illness, physical disabilities, or to those living in dire poverty, it is inevitable that some will suggest spending less on wild animals. There is a strong argument that by spending more on the education of humans, we could make the world a better place for us and for wild animals.

Conclusion

Ở phần kết bài, chúng ta tóm tắt lại câu trả lời của bản thân. Lưu ý, các bạn không được phép đưa thêm ý kiến mới vào trong thân bài và cũng không được copy y chang mở bài vào trong thân bài.

Cấu trúc câu thường gặp: 

In conclusion, while I support the view that S+ V, I disagree that S+ V

⇒ Ta có conclusion sau:

In conclusion, while I tend to agree with those who claim that too much money is currently being spent on wild animals at the cost of humans, I disagree that we should cut all funding of wildlife projects, since many of these projects can directly benefit humans. However, a key argument for me is that by spending money on people, we can improve the world generally.

Xem thêm: Nắm chắc cấu trúc MORE AND MORE

Bước 4: Kiểm tra lại bài

Hãy dùng những phút còn lại sau khi hoàn thành bài viết để đọc lại và phát hiện cũng như sửa chữa các lỗi sai chính tả, ngữ pháp. Sau cho cùng, phần ngữ pháp và từ vựng chiếm 50% số điểm của bạn.

Ví dụ: Ở những đoạn ví dụ phía trên có một số lỗi như sau:

 • There can be little doubt that in recent decades a lot of time and money have been spent on protecting wild animals.

=> Time and money: danh từ không đếm được ⇒ “have” sai ⇒ sửa lại: has been spent.

 • In fact, by save wild animals, humans are saving themselves.

=> By save wild animals ⇒ by saving wild animals.

 • If a certain animal become less common, this, in turn, will reduce the population of the animals that prey on it, which is more likely to disrupt the ecological balance and eventually threatens the survival of human society.

=> Become ⇒ becomes.

4. Một số mẹo trong cách viết essay agree or disagree

Khi viết bài cần chú ý

 • Bạn nên triển khai bài luận theo hướng ủng hộ quan điểm của đề bài vì hướng ủng hộ luôn phải chiếm ưu thế hơn so với việc phản đối hay hướng ủng hộ ít hơn.
 • Bạn cũng không nên triển khai bài luận theo hướng quá thiên hoàn toàn về một bên. Do bản thân vấn đề nêu ra đã thường gây ra việc tranh cãi và việc bạn triển khai bài luận quá đơn giản theo một hướng sẽ không giúp ích cho bài viết của bạn được điểm cao.
 • Bạn nên có cụm từ thể hiện sự phản đối luận điểm của phần Mở bài hoặc phần Kết bài thì lập luận của bạn sẽ có tính thuyết phục hơn.

Ví dụ:

Phần Mở bài: Luôn có sự tranh luận về ảnh hưởng, tác động của việc sử dụng túi nilon. Tôi không phủ nhận tính hữu dụng của túi nilon, Nhưng tôi cũng nhận thấy rằng ở một mức độ nào đó túi nilon đang gây ra những vấn đề về môi trường và việc tái chế túi nilon vẫn ngoài khả năng của chúng ta.

Phần Kết bài: Tôi thừa nhận là túi nilon thực sự hữu dụng và là một tính đột phá trong vật liệu do con người tạo ra. Tuy nhiên, tôi có suy nghĩ rằng mặt có hại của việc sử dụng nilon nhiều hơn là có lợi. 

Sử dụng từ mở đầu

Để bài viết được đánh giá cao bạn không nên để nhưng từ FOR, NOR, YET, AND, BUT, OR, SO ở đầu câu trong các bài viết học thuật. bạn hoàn toàn có thể thay thế những từ trên bằng các cụm từ sau:

 • FOR = It stands to the reason that…
 • NOR = There is little likelihood that…
 • YET = However, Nevertheless
 • AND = In addition, Moreover, Furthermore, Additionally
 • BUT = However, Nevertheless
 • OR = In addition, Moreover, Furthermore, Additionally
 • SO = “In addition”, “Moreover”, “Furthermore”, “Additionally”

Cách lấy ví dụ

Bạn có thể dùng một số mẫu sau để đưa ra ví dụ hợp lý nhé

 • (mệnh đề); for example,…
 • The most prime/ principal example of this matter may be that…
 • Nothing is more obvious than the example of…

>>> Xem thêm: Viết Essay, Paragraph: 10 Điều lưu ý để “ăn trọn điểm”

5. Bài mẫu dạng bài IELTS Writing agree or disagree essay

Bài mẫu 1

Families who send their children to private schools should not be required to pay taxes that support the state education system. To what extent do you agree or disagree with this statement?

Some people believe that parents of children who attend private schools should not need to contribute to state schools through taxes. Personally, I completely disagree with this view.

For a variety of reasons, it would be wrong to reduce taxes for families who pay for private education.

Firstly, it would be difficult to calculate the correct amount of tax reduction for these families, and staff would be required to manage this complex process. Secondly, we all pay a certain amount of tax for public services that we may not use. For example, most people are fortunate enough not to have to call the police or fire brigade at any time in their lives, but they would not expect a tax reduction for this.

Finally, if wealthy families were given a tax discount for sending their children to private schools, we might have a situation where poorer people pay higher taxes than the rich.

Bài mẫu IELTS Writing agree or disagree essay 1
Bài mẫu IELTS Writing agree or disagree essay 1

In my opinion, we should all be happy to pay our share of the money that supports public schools. It is beneficial for all members of society to have a high-quality education system with equal opportunities for all young people. This will result in a well-educated workforce and in turn a more productive and prosperous nation.

Parents of children in private schools may also see the advantages of this in their own lives. For example, a company owner will need well-qualified and competent staff, and a well-funded education system can provide such employees.

In conclusion, I do not believe that any financial concessions should be made for people who choose private education.

Xem thêm: Các trường đại học tại TP.HCM xét tuyển học bạ

Bài mẫu 2

We cannot help everyone in the world that needs help, so we should only be concerned with our own communities and countries. To what extent do you agree or disagree with this statement?

Some people believe that we should not help people in other countries as long as there are problems in our own society. I disagree with this view because I believe that we should try to help as many people as possible.

On the one hand, I accept that it is important to help our neighbours and fellow citizens. In most communities there are people who are impoverished or disadvantaged in some way.

It is possible to find homeless people, for example, in even the wealthiest of cities, and for those who are concerned about this problem, there are usually opportunities to volunteer time or give money to support these people.

In the UK, people can help in a variety of ways, from donating clothing to serving free food in a soup kitchen. As the problems are on our doorstep, and there are obvious ways to help, I can understand why some people feel that we should prioritise local charity.

At the same time, I believe that we have an obligation to help those who live beyond our national borders. In some countries the problems that people face are much more serious than those in our own communities, and it is often even easier to help.

For example, when children are dying from curable diseases in African countries, governments and individuals in richer countries can save lives simply by paying for vaccines that already exist. A small donation to an international charity might have a much greater impact than helping in our local area.

In conclusion, it is true that we cannot help everyone, but in my opinion, national boundaries should not stop us from helping those who are in need.

Bài mẫu 3

Some people think that all teenagers should be required to do unpaid work in their free time to help the local community. They believe this would benefit both the individual teenager and society as a whole. Do you agree or disagree?

Many young people work on a volunteer basis, and this can only be beneficial for both the individual and society as a whole. However, I do not agree that we should therefore force all teenagers to do unpaid work.

Most young people are already under enough pressure with their studies, without being given the added responsibility of working in their spare time. School is just as demanding as a full-time job, and teachers expect their students to do homework and exam revision on top of attending lessons every day.

When young people do have some free time, we should encourage them to enjoy it with their friends or to spend it doing sports and other leisure activities. They have many years of work ahead of them when they finish their studies.

At the same time, I do not believe that society has anything to gain from obliging young people to do unpaid work. In fact, I would argue that it goes against the values of a free and fair society to force a group of people to do something against their will. Doing this can only lead to resentment amongst young people, who would feel that they were being used, and parents, who would not want to be told how to raise their children. Currently, nobody is forced to volunteer, and this is surely the best system.

In conclusion, teenagers may choose to work for free and help others, but in my opinion we should not make this compulsory.

>>> Tham khảo: Cách viết bài luận về Volunteer work (công việc tình nguyện) bằng tiếng Anh

Bài mẫu 4

Foreign visitors should pay more than local visitors for cultural and historical attractions. To what extent do you agree or disagree with this opinion?

It is sometimes argued that tourists from overseas should be charged more than local residents to visit important sites and monuments. I completely disagree with this idea.

The argument in favour of higher prices for foreign tourists would be that cultural or historical attractions often depend on state subsidies to keep them going, which means that the resident population already pays money to these sites through the tax system.

However, I believe this to be a very shortsighted view. Foreign tourists contribute to the economy of the host country with the money they spend on a wide range of goods and services, including food, souvenirs, accommodation and travel. The governments and inhabitants of every country should be happy to subsidise important tourist sites and encourage people from the rest of the world to visit them.

If travellers realised that they would have to pay more to visit historical and cultural attractions in a particular nation, they would perhaps decide not to go to that country on holiday. To take the UK as an example, the tourism industry and many related jobs rely on visitors coming to the country to see places like Windsor Castle or Saint Paul’s Cathedral. These two sites charge the same price regardless of nationality, and this helps to promote the nation’s cultural heritage. If overseas tourists stopped coming due to higher prices, there would be a risk of insufficient funding for the maintenance of these important buildings.

In conclusion, I believe that every effort should be made to attract tourists from overseas, and it would be counterproductive to make them pay more than local residents.

Xem thêm: Điểm chuẩn các trường Đại học/ CĐ tại TPHCM

Bài mẫu 5

Universities should accept equal numbers of male and female students in every subject. To what extent do you agree or disagree?

In my opinion, men and women should have the same educational opportunities. However, I do not agree with the idea of accepting equal proportions of each gender in every university subject.

Having the same number of men and women on all degree courses is simply unrealistic. Student numbers on any course depend on the applications that the institution receives. If a university decided to fill courses with equal numbers of males and females, it would need enough applicants of each gender.

In reality, many courses are more popular with one gender than the other, and it would not be practical to aim for equal proportions. For example, nursing courses tend to attract more female applicants, and it would be difficult to fill these courses if fifty per cent of the places needed to go to males.

Apart from the practical concerns expressed above, I also believe that it would be unfair to base admission to university courses on gender. Universities should continue to select the best candidates for each course according to their qualifications.

In this way, both men and women have the same opportunities, and applicants know that they will be successful if they work hard to achieve good grades at school. If a female student is the best candidate for a place on a course, it is surely wrong to reject her in favour of a male student with lower grades or fewer qualifications.

In conclusion, the selection of university students should be based on merit, and it would be both impractical and unfair to change to a selection procedure based on gender.

>>> Tham khảo: Cách viết đoạn văn viết về kì nghỉ hè bằng tiếng anh hay nhất – 16+ đoạn văn mẫu

Bài mẫu 6

When choosing a job, the salary is the most important consideration. To what extent do you agree or disagree?

Many people choose their jobs based on the size of the salary offered. Personally, I disagree with the idea that money is the key consideration when deciding on a career, because I believe that other factors are equally important.

On the one hand, I agree that money is necessary in order for people to meet their basic needs. For example, we all need money to pay for housing, food, bills, health care, and education. Most people consider it a priority to at least earn a salary that allows them to cover these needs and have a reasonable quality of life.

Bài mẫu IELTS Writing agree or disagree essay 6
Bài mẫu IELTS Writing agree or disagree essay 6

If people chose their jobs based on enjoyment or other non-financial factors, they might find it difficult to support themselves. Artists and musicians, for instance, are known for choosing a career path that they love, but that does not always provide them with enough money to live comfortably and raise a family.

Nevertheless, I believe that other considerations are just as important as what we earn in our jobs.

Firstly, personal relationships and the atmosphere in a workplace are extremely important when choosing a job. Having a good manager or friendly colleagues, for example, can make a huge difference to workers’ levels of happiness and general quality of life.

Secondly, many people’s feelings of job satisfaction come from their professional achievements, the skills they learn, and the position they reach, rather than the money they earn. Finally, some people choose a career because they want to help others and contribute something positive to society.

In conclusion, while salaries certainly affect people’s choice of profession, I do not believe that money outweighs all other motivators.

Xem thêm: Những câu châm ngôn tiếng Anh ngắn gọn hay

Bài mẫu 7

Wild animals have no place in the 21st century, so protecting them is a waste of resources. To what extent do you agree or disagree?

Some people argue that it is pointless to spend money on the protection of wild animals because we humans have no need for them. I completely disagree with this point of view.

In my opinion, it is absurd to argue that wild animals have no place in the 21st century. I do not believe that planet Earth exists only for the benefit of humans, and there is nothing special about this particular century that means that we suddenly have the right to allow or encourage the extinction of any species.

Furthermore, there is no compelling reason why we should let animals die out. We do not need to exploit or destroy every last square metre of land in order to feed or accommodate the world’s population. There is plenty of room for us to exist side by side with wild animals, and this should be our aim.

I also disagree with the idea that protecting animals is a waste of resources. It is usually the protection of natural habitats that ensures the survival of wild animals, and most scientists agree that these habitats are also crucial for human survival.

For example, rainforests produce oxygen, absorb carbon dioxide and stabilise the Earth’s climate. If we destroyed these areas, the costs of managing the resulting changes to our planet would far outweigh the costs of conservation. By protecting wild animals and their habitats, we maintain the natural balance of all life on Earth.

In conclusion, we have no right to decide whether or not wild animals should exist, and I believe that we should do everything we can to protect them.

>>> Xem thêm: 7 cách viết câu hook trong essay thu hút và ấn tượng nhất

Bài mẫu 8

The older generations tend to have very traditional ideas about how people should live, think and behave. However, some people believe that these ideas are not helpful in preparing younger generations for modern life. To what extent do you agree or disagree with this view?

It is true that many older people believe in traditional values that often seem incompatible with the needs of younger people. While I agree that some traditional ideas are outdated, I believe that others are still useful and should not be forgotten.

On the one hand, many of the ideas that elderly people have about life are becoming less relevant for younger people. In the past, for example, people were advised to learn a profession and find a secure job for life, but today’s workers expect much more variety and diversity from their careers.

At the same time, the ‘rules’ around relationships are being eroded as young adults make their own choices about who and when to marry. But perhaps the greatest disparity between the generations can be seen in their attitudes towards gender roles. The traditional roles of men and women, as breadwinners and housewives, are no longer accepted as necessary or appropriate by most younger people.

On the other hand, some traditional views and values are certainly applicable to the modern world. For example, older generations attach great importance to working hard, doing one’s best, and taking pride in one’s work, and these behaviours can surely benefit young people as they enter today’s competitive job market.

Other characteristics that are perhaps seen as traditional are politeness and good manners. In our globalised world, young adults can expect to come into contact with people from a huge variety of backgrounds, and it is more important than ever to treat others with respect. Finally, I believe that young people would lead happier lives if they had a more ‘old-fashioned’ sense of community and neighbourliness.

In conclusion, although the views of older people may sometimes seem unhelpful in today’s world, we should not dismiss all traditional ideas as irrelevant.

Xem thêm: Tính từ chỉ thái độ – adjectives of attitude

Bài mẫu 9

Some people who have been in prison become good citizens later, and it is often argued that these are the best people to talk to teenagers about the dangers of committing a crime. To what extent do you agree or disagree?

It is true that ex-prisoners can become normal, productive members of society. I completely agree with the idea that allowing such people to speak to teenagers about their experiences is the best way to discourage them from breaking the law.

In my opinion, teenagers are more likely to accept advice from someone who can speak from experience. Reformed offenders can tell young people about how they became involved in crime, the dangers of a criminal lifestyle, and what life in prison is really like.

They can also dispel any ideas that teenagers may have about criminals leading glamorous lives. While adolescents are often indifferent to the guidance given by older people, I imagine that most of them would be extremely keen to hear the stories of an ex-offender. The vivid and perhaps shocking nature of these stories is likely to have a powerful impact.

The alternatives to using reformed criminals to educate teenagers about crime would be much less effective. One option would be for police officers to visit schools and talk to young people. This could be useful in terms of informing teens about what happens to lawbreakers when they are caught, but young people are often reluctant to take advice from figures of authority.

A second option would be for school teachers to speak to their students about crime, but I doubt that students would see teachers as credible sources of information about this topic. Finally, educational films might be informative, but there would be no opportunity for young people to interact and ask questions.

In conclusion, I fully support the view that people who have turned their lives around after serving a prison sentence could help to deter teenagers from committing crimes.

Bài mẫu 10

Some people think that instead of preventing climate change, we need to find a way to live with it. To what extent do you agree or disagree?

Climate change represents a major threat to life on Earth, but some people argue that we need to accept it rather than try to stop it. I completely disagree with this opinion, because I believe that we still have time to tackle this issue and reduce the human impact on the Earth’s climate.

Bài mẫu IELTS Writing agree or disagree essay 10
Bài mẫu IELTS Writing agree or disagree essay 10

There are various measures that governments and individuals could take to prevent, or at least mitigate, climate change. Governments could introduce laws to limit the carbon dioxide emissions that lead to global warming. They could impose “green taxes” on drivers, airline companies and other polluters, and they could invest in renewable energy production from solar, wind or water power.

As individuals, we should also try to limit our contribution to climate change, by becoming more energy efficient, by flying less, and by using bicycles and public transport. Furthermore, the public can affect the actions of governments by voting for politicians who propose to tackle climate change, rather than for those who would prefer to ignore it.

If instead of taking the above measures we simply try to live with climate change, I believe that the consequences will be disastrous. To give just one example, I am not optimistic that we would be able to cope with even a small rise in sea levels. Millions of people would be displaced by flooding, particularly in countries that do not have the means to safeguard low-lying areas. These people would lose their homes and their jobs, and they would be forced to migrate to nearby cities or perhaps to other countries. The potential for human suffering would be huge, and it is likely that we would see outbreaks of disease and famine, as well as increased homelessness and poverty.

6. Download file PDF bài học về để ôn tập nhé

download

Vừa rồi là bài viết chia sẻ cách làm IELTS Writing task 2 từ tổng quan đến hướng dẫn chi tiết cách viết essay agree or disagree. Ieltscaptoc.com.vn hi vọng những kiến thức trên sẽ giúp lộ trình chinh phục IELTS của các bạn nhanh chóng đạt được nhiều thành công. Chúc các bạn học tập tốt.

Bình luận