IELTS Writing Task 2: Cách viết dạng advantage & disadvantage

Lê Ngọc Hoà Lê Ngọc Hoà
11.06.2021

Cách viết essay advantages and disadvantages khác gì so với những dạng essay khác? Rất nhiều bạn sinh viên khi viết advantages and disadvantages essay để luyện thi IELTS thường lúng túng không biết sắp xếp nội dung bài essay này như thế nào. 

Trong bài viết này, ieltscaptoc.com.vn sẽ giúp các bạn tìm hiểu rõ cấu trúc, dấu hiệu nhận biết và cách viết advantages and disadvantages essay, nhằm giúp bạn nắm rõ những kiến thức về dạng này.

1. Giới thiệu về dạng essay advantage & disadvantage

1.1. Định nghĩa về essay advantages and disadvantages

Advantages and disadvantages essay là dạng bài luận ngắn yêu cầu người viết nêu ra những ưu điểm và nhược điểm của vấn đề mà đề bài đưa ra.

Bài advantages and disadvantages essay có 2 dạng. Dạng 1 là chỉ yêu cầu bạn viết về ưu điểm và nhược điểm mà không nêu quan điểm cá nhân, Dạng 2 thì vừa yêu cầu bạn viết về ưu điểm và nhược điểm và vừa nêu lên quan điểm cá nhân

1.2. Dấu hiệu nhận biết dạng bài Advantages and Disadvantages

Đúng như tên gọi của dạng bài Advantages – Disadvantages, thì đề bài sẽ yêu cầu bạn cần chỉ ra những ưu điểm, lợi ích hay nhược điểm và tác hại của một vấn đề hay một ý kia đã đưa ra ở đầu bài.

NHẬP MÃ ICT40 - GIẢM NGAY 40% HỌC PHÍ IELTS

Vui lòng nhập tên của bạn
Số điện thoại của bạn không đúng
Địa chỉ Email bạn nhập không đúng
Dấu hiệu nhận biết dạng bài Advantages and Disadvantages
Dấu hiệu nhận biết dạng bài Advantages and Disadvantages

Dạng bài này không yêu cầu bạn nêu cao quan điểm hay lựa chọn cá nhân như dạng bài Agree or Disagree. Hay bàn luận tìm ra hướng giải quyết như Solution essay. 

2. Phân biệt các dạng essay advantages and disadvantages

Như thường lệ, trước khi tìm hiểu cách viết essay advantages and disadvantages, bạn cần phân biệt được các hình thức khác nhau của dạng bài này. Lý do là bởi mỗi loại câu hỏi sẽ có cách tiếp cận và triển khai khác nhau. 

Dạng 1: What Are The Advantages And Disadvantages Of This Trend? 

Đây là dạng câu hỏi cơ bản nhất của essay advantages and disadvantages. Với câu hỏi này, bạn cần trình bày trực tiếp về advantages và disadvantages của vấn đề, hiện tượng, xu hướng được đưa ra ở đề bài. 

Đặc biệt, với loại bài này, bạn tuyệt đối không cho ý kiến chủ quan của mình vào đó mà phải đứng trên lập trường chung, đưa ra đánh giá khách quan nhất. 

Dạng 2: Do The Advantages Outweigh The Disadvantages? hoặc Do The Benefits Outweigh The Drawbacks?

Dạng câu hỏi tiếp theo có phần khó nhằn hơn, đó là đề bài hỏi theo bạn thì advantage hay disadvantage cái nào quan trọng hơn, cái nào có tác động nhiều hơn. 

Nhìn chung, loại bài này có yêu cầu rộng hơn so với loại bài trước đó, đòi hỏi bạn sau khi trình bày advantages và disadvantages phải đưa ra quan điểm rằng cái nào quan trọng hơn, cần thiết hơn. 

2.3. Dạng 3: Is This A Positive Or Negative Development/ Trend? 

Tiếp tục là một dạng bài nâng cấp hơn, dạng này yêu cầu bạn khẳng định đây là một xu hướng tích cực hay tiêu cực. Nếu như đó là xu hướng tích cực, bạn cần phải chứng minh tại sao bạn lại lựa chọn như vậy. Tương tự đối với xu hướng tiêu cực cũng vậy.

Tuy nhiên, nếu bạn cho rằng xu hướng/ giải pháp này có cả hai mặt bất lợi và lợi ích thì phần thân bài bạn sẽ phải trình bày, chứng minh cho cả hai khía cạnh. 

Xem thêm: Tổng hợp Ebook trọn bộ tài liệu luyện nghe IELTS

3. Cấu trúc bài essay dạng advantages and disadvantages

Trong bất kỳ hướng dẫn cách viết essay advantages and disadvantages nào cũng đều khẳng định tầm quan trọng của việc lên cấu trúc. Tuy nhiên dạng essay này cũng phân làm nhiều dạng. Do đó, khi làm bài, bạn chỉ cần dựa vào cấu trúc của từng dạng để phát triển ý tưởng nhằm đảm bảo cho bài viết đi đúng trọng tâm, không lạc đề hay lan man. 

3.1. Dạng 1: What Are The Advantages And Disadvantages Of This Trend?

Dàn bài tổng quát của dạng câu hỏi này như sau:

Mở bài

Nêu chủ đề của bài luận hay paraphrase lại đề bài. Sau đó viết câu thesis statement. Với câu thesis statement, bạn trả lời trực tiếp câu hỏi của đề bài, khẳng định xu hướng/giải pháp/hiện tượng này mang đến cả lợi ích lẫn bất lợi (có cả ưu điểm và nhược điểm)

Thân bài

Ở phần này, bạn trình bày hai đoạn văn tương ứng với hai luận điểm advantages và disadvantages. Lưu ý độ dài mỗi đoạn văn cần phải tương đương nhau để thể hiện sự ngang bằng giữa hai khía cạnh. 

 • Paragraph 1: Dùng cấu trúc song hành nêu ra các advantages/ benefits
 • Paragraph 2: Dùng cấu trúc song hành nêu ra các disadvantages/ drawbacks

Kết bài

Tóm tắt lại thesis statement và củng cố lại các luận điểm trong phần thân bài. Lưu ý viết ngắn gọn bằng cách vận dụng các danh từ ghép tránh kể lể dông dài. 

3.2. Dạng 2: Do The Advantages Outweigh The Disadvantages?

Dàn bài tổng quát của dạng câu hỏi này như sau:

Mở bài

Paraphrase lại đề bài sau đó viết câu thesis statement. Câu thesis statement cần trả lời câu hỏi của đề bài, trong đó nêu rõ quan điểm khía cạnh nào quan trọng hơn. 

Thân bài

Phần này chia làm hai đoạn, mỗi đoạn tương ứng với mỗi khía cạnh

 • Paragraph 1: Viết về khía cạnh mà mình cho là ít quan trọng hơn
 • Paragraph 2: Viết về khía cạnh mà mình cho là quan trọng hơn và có sử dụng personal language để khẳng định quan điểm của mình là cái này ‘nặng ký’ hơn.

Khi viết hai đoạn này, bạn cần lưu ý đoạn thứ 2 có thể có dung lượng dài hơn so với đoạn thứ 1 do tính chất “áp đảo”. 

Tuy nhiên, bạn tuyệt đối không thể viết ngược lại, tức là đoạn 1 dài hơn đoạn 2, điều này sẽ gây ra sự vô lý và chính bạn đang phản đối lại quan điểm của chính mình. 

Kết bài

Paraphrase lại thesis statement, sau đó tổng kết lại rằng mặc dù vấn đề/xu hướng/hiện tượng/giải pháp này có hai mặt nhưng theo quan điểm riêng của cá nhân tôi thì advantage/ disadvantage quan trọng hơn.

Tóm lại, cấu trúc dàn bài của dạng câu hỏi này không có nhiều khác biệt so với dạng trước đó. Điểm khác biệt duy nhất đó là ở dạng trước, bạn viết theo cái nhìn khách quan, còn với dạng này, bạn đứng trên lập trường cá nhân và bày tỏ quan điểm ở 3 vị trí: 

 • Introduction trong câu thesis statement,
 • Topic sentence của Body paragraph 2
 • Conclusion

Xem thêm: Sách luyện thi SAT cho người mới bắt đầu 2021

3.3. Dạng 3: Positive Or Negative?

Dàn bài tổng quát của dạng câu hỏi này như sau: 

Mở bài

Nêu chủ đề bằng cách paraphrase lại đề bài, sau đó tiếp tục viết câu thesis statement. Để viết câu thesis statement, bạn trả lời câu hỏi của đề bài  bằng cách nêu rõ quan điểm cá nhân rằng xu hướng/giải pháp/vấn đề/hiện tượng này positive hay negative hay là cả hai. 

Dạng 3: Positive Or Negative?
Dạng 3: Positive Or Negative?

Có 3 cách trả lời cho câu thesis statement: 

 • Thiên về một phía positive 
 • Thiên về một phía negative 
 • Cân bằng cả hai phía. 

Thân bài

Chính vì có 3 cách trả lời cho câu thesis statement nên phần thân bài cũng sẽ có 3 cách triển khai khác nhau: 

Thiên về một phía (positive hoặc negative): cả hai dạng này này đều sẽ có chung một cấu trúc thân bài. Với thân bài dạng này, để đảm bảo tư duy đúng, đủ mà không mất đi sự khách quan, bạn nên tư duy theo góc độ, lĩnh vực. Với mỗi khía cạnh, chúng sẽ đúng khi được soi chiếu dưới những góc độ khác nhau. Bạn cần trình bày 2 đoạn văn chứng minh cho luận điểm của mình. 

Cân bằng cả hai phía: dạng này đòi hỏi bạn bạn cần có cái nhìn đa chiều hơn để thấy được cả hai mặt positive và negative. Thân bài bạn có thể triển khai giống dạng 1, tuy nhiên lưu ý độ dài hai đoạn cần tương đương nhau để thể hiện sự công bằng khi xét đến hai khía cạnh. 

4. Từ vựng/ cấu trúc để diễn đạt Advantages và Disadvantages

4.1. Từ vựng

 • Benefit: Lợi ích
 • Strength: Điểm mạnh
 • Positive: Tích cực
 • Plus point: Điểm cộng
 • Upside: Ngược lại
 • Drawback: Hạn chế
 • Weakness: Điểm yếu
 • Negative: Tiêu cực
 • Minus point: Điểm trừ
 • Downside: Nhược điểm

4.2. Cấu trúc

Advantages

 • The main advantage/ disadvantage of …… is ……
 • Another reason is that it would benefit/handicap…….
 • One/ another additional advantage …. is ..….
 • What makes ….. important ..… is ……
 • One/ Another point in favor of …… is ..…

Disadvantages

 • The main/ most/ serious disadvantage of … is …
 • Another negative aspect of …. would be…
 • One/ another/ an additional disadvantage of …. is ….

Để chuyển đoạn, bạn nên sử dụng linh hoạt một số liên từ hoặc mẫu câu mang ý nghĩa nhượng bộ/ đối lập. Dưới đây là một số mẫu câu ví dụ mà bạn có thể áp dụng cho mọi đề bài.

 •  Despite these attractions, however, some drawbacks do exist…
 •  Although … has many advantages, there still exist some noteworthy disadvantages.
 •  However, … is not completely beneficial; there are some negative aspects that should be taken into consideration.

5. Cách viết essay advantages and disadvantages hay, ấn tượng

5.1. Cách viết essay advantages and disadvantages – Phân tích đề 

Đầu tiên, bạn hãy phân tích đề bài sao cho thật thấu đáo. Đề bài yêu cầu bạn cần nhìn thấy, chỉ ra và đánh giá được ưu điểm, nhược điểm của vấn đề. 

Ngoài ra, bạn cũng cần lưu ý xem đề bài có đòi hỏi đưa ra quan điểm của bản thân hay không. Căn cứ vào những gì mà đề bài yêu cầu, bạn đưa ra câu trả lời sao cho ngắn gọn nhất, đủ ý nhất. 

5.2. Cách viết essay advantages and disadvantages – Lập dàn ý

Việc lập dàn ý giúp bạn viết bài nhanh và chính xác hơn, các ý sẽ mạch lạc hơn. 

Dàn ý cần bám sát cấu trúc của từng dạng đã nêu ra ở trên. Khi viết dàn ý chỉ cần viết keyword, không cần quá dài dòng, gây mất thời gian. 

5.3. Cách viết essay advantages and disadvantages – Viết bài

Sau khi đã có xương sống là hệ thống dàn bài thì bạn chỉ cần triển khai từng ý thành lời văn. 

Lưu ý khi viết bài bạn cần sử dụng ngôn ngữ học thuật, không viết tắt, không sử dụng tiếng lóng. Để cho bài viết sinh động, thuyết phục hơn, bên cạnh lập luận sắc bén, bạn còn cần bổ sung dẫn chứng cụ thể bổ trợ cho luận điểm của mình. 

Xem thêm: Các câu đồng nghĩa trong tiếng Anh ít ai biết 2021

5.4. Cách viết essay advantages and disadvantages – Kiểm tra lại bài

Sau khi hoàn thành bài viết, đừng quên kiểm tra lại bài viết một lần nữa để check lại lỗi chính tả, ngữ pháp, dấu chấm câu hay từ nối…. Những lỗi này tuy nhỏ nhưng lại có thể gây mất thiện cảm đối với thầy cô chấm điểm. 

6. Một số lỗi thường khi viết essay advantages and disadvantages

Phân chia bố cục, số lượng từ trong các đoạn không đồng đều

Đối với dạng bài này, vấn đề các bạn hay mắc phải nhất đó là việc phân chia đồng đều số lượng ý trong mỗi body (đặc biệt trong dạng liệt kê). Vì đối với dạng này chúng ta cần có 2 đoạn độ dài tương đương với số lượng ý tương đương để có thể đưa ra tính công bằng khách quan nhất . Còn đối với dạng có outweigh, bạn có thể viết nhiều hơn về phần bạn cho là quan trọng vì nó thể hiện ý kiến của bạn, nên có thể có sự chênh lệch ( nhưng đừng quá nhiều) và đặc biệt là đừng bao giờ làm ngược lại. 

Quên đưa ý kiến các nhân trọng dạng bài có outweigh

Nếu đề bài yêu cầu bạn bình luận và nêu ý kiến của cả mặt tốt và mặt xấu .

Ví dụ: Discuss the advantages and disadvantages and give your own opinion

Nhiều bạn lại mải mê đi phân tích hai mặt tốt xấu của vấn đề mà quên nêu đến lựa chọn cũng như ý kiến cá nhân về hai mặt đó. Điều này rất là không nên vì giám khảo sẽ cho là bạn chưa hiểu yêu cầu của đề bài và thiếu nội dung bài viết.

Lạm dụng ngôi thứ nhất

Trong Writing Academic, các bạn cần chú ý và cân nhắc việc sử dụng ngôi thứ nhất một cách tối thiểu nhất. Nhiều bạn sử dụng quá nhiều ngôi thứ nhất và lối viết tuyệt đối là rất nguy hiểm, lạm dụng quá nhiều ngôi thứ nhất sẽ dẫn đến việc bài viết của bạn bị giảm đi tính khách quan. Để tránh điều này, nên chuyển ngôi thứ nhất về cấu trúc bị động như: it is said that…, it might be claimed that…, việc sử dụng cấu trúc thay thế trên vừa tránh được việc lạm dụng ngôi thứ nhất vừa tạo ra liên kết mạch lạc cho bài của bạn.

7. Bài mẫu về dạng essay advantages and disadvantages

Bài mẫu 1

Đề bài

Every year an increasing number of students choose to go to another country for their higher education. Do you think the benefits of this development outweigh the problems associated with it?

Bài mẫu

The past twenty years have seen a dramatic change of in the number of students who go abroad to begin college in China to study. In this essay, I will explore the advantages and disadvantages of this trend.

Essay advantages and disadvantages - Bài mẫu 1
Essay advantages and disadvantages – Bài mẫu 1

On the one hand, both students and their country can benefit from this trend. First, students can choose more suitable education educational methods for themselves because there are more options. The course courses and teaching methods are quite different from China from those in China.

According to foreign experts, the higher education in China is really not good as that of those developing countries, especially in contrast with Europian or US the standard of higher education in China is much lower compared to other countries, especially the US and European Union.

Secondly, people can improve their foreign language, but as, they can contact with others native language speakers when they are in a foreign country, and they will may quickly master the foreign language.

Thirdly, it helps to promote the mutual understanding between their mother land and their destination countries. These students exchange information with the locals. Students can get better understanding of the destination host countries. People in their home country will get more vivid information about other countries through these messages. Similarly, the locals also can get more clear recognition about other countries.

On the other hand, there are disadvantages too. Firstly, it costs people a lot of money to begin college in foreign countries. Many families have to take out all their savings to support their children to go abroad. Secondly, some students cannot stand the big difference of in the new environment, they may be may quit their study and come back home.

To conclude, given the indisputable indisputable fact that to begin college studying in foreign countries helps students with their studies and promotes the mutual understanding between among countries, even if there are some drawbacks, I think the benefits outweigh the problems.

Xem thêm: Download tài liệu reading comprehension test

Bài mẫu 2

Đề bài

Some people think it is better for children to grow up in the city, while others think that life in the countryside is more suitable for them. What are the advantages and disadvantages of both places?

Đáp án

Living in the rural area is thought as considered the best option for children by a group of people, while others believe that cities offer more opportunities. In my opinion, if the city offers security and green areas, I agree it is a better place to raise the next generation while enjoying some advantages from of both sides.

Firstly, the countryside let children be allows children to be in touch with nature, taking care of animals and helping with the gardening. Because of that, they learn how to protect the environment and to live without any technological equipment. Besides that, they have more freedom to play outside the house without any security worries, whereas in the city they are kept at home using and driven towards using smartphones and computers for this reason. On the other hand, schools usually have lower quality and it is hard to find extracurricular classes. Therefore, children have face difficulties trying to develop their abilities besides the school curriculum.

However, schools at metropolitan areas tend to have better quality and offer all kinds of activities. Even if there is a sport or an art course that the institution does not offer, it is possible to look for it in another place around the city. As a result, all children’s talents and passions can be easier to develop. On the other hand, security, pollution and low lack of contact with nature are issues that we have to worry about. The better option would be a city with an excellent quality of life where children could play in parks and gardens.

To sum up, growing up in the countryside can be very positive for someone’s childhood, but the city will usually offer better opportunities for their talents’ development.

Bài mẫu 3

Đề bài

Many foods are shipped from far away. Some people think that eating local foods is more environmentally and economically. Do you think the advantages outweigh its disadvantages?

Bài mẫu

The shipping of a wide range of foods from other cities or countries may have an adverse impact on locally produced food in this modern world of aggressive competition. However, the latter, in my own eyes, obviously offers more merits than demerits.

On the face of it, the consumption of local food might be said to have certain drawbacks. One of them is the lack of diversity or exotic taste. Without access to strange food from far away, people in Vietnam today, for instance, would feel fed up with a limited number of food choices or would never have a chance to try, and probably enjoy, the taste of a similar type of food which is actually imported from other countries, such as Kobe beef from Japan.

However, compared with food transported from other regions, eating food produced locally is significantly more beneficial in economic, environmental, and educational terms. From an economic point of view, local food does not involve excessive transportation leading to higher and higher costs, especially with increasing fuel prices taken into account. This is also associated with less damaging effects on the environment related to the shipping of food products by plane from abroad.

In terms of education, consuming local food helps nurture patriotism among young generations, orienting them towards preserving and developing the sense of using indigenous products. In today’s world of globalization, the effort to consume local food is thus playing an indispensable role in maintaining the identity of each and every local culture.

In a word, the downside of eating locally produced food is outweighed by its upside. This is, in actual fact, true from economic, environmental, and educational viewpoints.

Bài mẫu 4

Đề bài

Computers are becoming an essential part of education. Discuss the advantages and disadvantages and give your own opinion.

Bài mẫu

Information technology is becoming a ubiquitous part of learning. This essay will show that this is a welcome development and can enhance educational practice. It will first suggest that the instant availability of huge amounts of information is the primary advantage, followed by a discussion of how it can sometimes lead to plagiarism.

The main benefit computers bring to learners is easy access to vast amounts resources. Learners were once limited to the books they had and the knowledge of their teacher, now they can learn about anything they choose at the touch of a button. Google is a prime example, because it allows people to easily search for whatever they are looking for quickly and accurately.

Essay advantages and disadvantages - Bài mẫu 4
Essay advantages and disadvantages – Bài mẫu 4

One possible drawback is that using the internet to complete academic work can sometimes lead to pupils copying articles from the internet. As a result, students do not have to think about their tasks and learn very little. The Sunday Times recently reported that 72% of college graduates in the UK admitted to copying and pasting Wikipedia articles at least once.

Overall, it is a very positive development because most students will take advantage of the power of the information superhighway to enhance their studies, rather than using it to cheat. For example, in 2005 Cambridge University found that students who regularly used a computer were 26% more likely to get a first-class degree than those who did not.

In conclusion, the web has provided a gateway to knowledge unlike anything seen before and although it can sometimes lead to a few taking the easy route and plagiarising, it is a very positive step in the evolution of education.

Xem thêm: Tổng hợp các Ebook tài liệu học từ vựng tiếng Anh

Bài mẫu 5

Đề bài

People now have the freedom to work and live anywhere in the world due to the development of communication technology and transportation. Do the advantages of this development outweigh the disadvantages?

Bài mẫu

These days many people choose to live or work in other countries, which has been made possible because of the convenience of air travel and modern communications. I believe that this has more benefits than drawbacks.

The disadvantage of this development is the distance that is put between family members. If a person moves away it is true that air travel and devices such as skype mean that communication and contact can be maintained. However, it is likely that a person will only be able to return one or two times a year during holidays, and speaking on skype or via email is not the same as face-to-face contact.

Despite this, there are significant advantages it can bring to people’s lives. Firstly, it means that people have the opportunity to see other parts of the world and the way people live. For example, people from the West often go to work in Asia or the Middle East and visa-versa. This enriches many people’s lives as they get to learn about other languages, traditions, cultures and different ways of working from their own country.

In addition to this, on a wider level it may also benefit other countries. If someone moves abroad for work, it is usually because their skill is required there. To illustrate, nurses and Doctors often move to work in hospitals in other countries when there is a shortage, so this is very valuable to the place they move to.

I would therefore argue that although there are disadvantages of the current trend to live and work abroad, they are outweighed by the advantages. It can enrich people’s lives and lives of the people in the countries that they move to.

Bài mẫu 6

Đề bài

International tourism has brought enormous benefits to many places. At the same time, there is concern about its impact on local inhabitants and the environment.

 • Do the disadvantages of international tourism outweigh the advantages?
 • Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or experience.

Bài mẫu

People have different views about the effect of the international tourism. While I accept that international tourism has some positive impacts on our lives, I believe that it has more negative impacts compared to positive ones.

On the one hand, International tourism has many advantages. Firstly from the personal perspective, tourism is a most popular leisure activity. Tourists can relax and have fun by sightseeing a new place. Also, tourism broadens their horizons and opened minds by exposing them to different cultures and customs. Secondly, from an economic perspective, tourism industry plays a vital role in many countries. People may rely on tourism for their income. Also, tourism industry creates many jobs opportunities in services like hotels and restaurants. As a result, international tourism improves the standard of living in some local areas.

On the other hand, I believe that International tourism has more negative impacts on the environment and local cultures. From an environmental perspective, tourism may affect the environment negatively in three ways. Firstly, the excessive building needed by tourism industry could destroy natural habitats and even may result in the extinction of many animals and plants. Also, international tourism causes more pollution and wastage. Finally, Tourism industry puts more pressure on natural resources like oil and water and this may lead to the shortage of some basic human needs. From a cultural perspective, tourism may affect local cultures negatively. Traditional jobs and skills like farming and fishing may die out because tourism forces people to work in their services. So, this may lead to loss of many cultural features and values.

In conclusion, it seems to me that the potential dangers of international tourism on the environment and culture are more significant than the possible benefits on personal and economical sectors. Governments should impose laws to protect the environment and local cultures.

Trên đây là hướng dẫn đầy đủ và chi tiết nhất về cách viết essay advantages and disadvantages. Hy vọng qua bài viết này bạn đã có thể nắm được những bí quyết làm bài hiệu quả nhất. Ieltscaptoc.com.vn chúc các bạn học tập tốt.

Bình luận