Bài tập trắc nghiệm mệnh đề quan hệ trong tiếng Anh

Hôm nay ieltscaptoc xin cung cấp đến mọi người tất cả dạng bài tập trắc nghiệm mệnh đề quan hệ của ngữ pháp được sưu tầm và đăng tải. Hy vọng đây sẽ là nguồn tài liệu hữu ích cho các bạn ôn tập và củng cố dạng ngữ pháp quan trọng trong nội dung chương trình tiếng Anh THCS và THPT. Sau đây mời các bạn vào tham khảo.

bài tập trắc nghiệm mệnh đề quan hệ

Lý thuyết và bài tập trắc nghiệm mệnh đề quan hệ

Đại từ quan hệVai trò
WhoĐóng vai trò là chủ ngữ hoặc tân ngữ chỉ người trong mệnh đề trong hệ, theo sau là động từ hoặc danh từEx: The baby girl who is riding the bike is my daughter.
WhomĐóng vai trò là tân ngữ chỉ người trong mệnh đề quan hệ, theo sau là danh từEx: The beautiful woman whom we saw yesterday is a chef.Lưu ý: Có thể thay “who” cho “whom”
WhichGiữ vị trí là chủ ngữ hoặc tân ngữ chỉ vật trong mệnh đề trong hệEx: The pencil which is on the table is mine.
ThatDùng cho người lẫn vật, thay thế cho Who, Whom và Which trong mệnh đề quan hệ xác địnhEx: The dog that is running is my pet.
WhoseThay thế cho các tính từ sở hữu, theo sau luôn là 1 danh từ. Ta có thể dùng “of which” thay thế cho “whose”Ex: The man whose ipad you borrowed yesterday is Tim.
bài tập trắc nghiệm mệnh đề quan hệ

Bài tập

Exercise 1

1. Saturday is the day______ I go to the Dam Sen Water park with my friends.

a. when

b. where

c. why

NHẬP MÃ ICT5TR - NHẬN NGAY 5.000.000đ HỌC PHÍ KHÓA HỌC TẠI IELTS VIETOP

Vui lòng nhập tên của bạn
Số điện thoại của bạn không đúng
Địa chỉ Email bạn nhập không đúng

d. which

2. Do you know the reason______ 007 was killed?

a. when

b. where

c. why

d. which

3. That was the reason______ he didn’t love me.

a. when

b. where

c. why

d. which

4. An architect is someone______ deigns buildings.

a. who

b. whom

c. which

d. whose

5. The women to______ I lent my money is poor.

a. that

b. whom

c. who

d. which

6. The land and the people______ I have met are unfriendly.

a. who

b. whom

c. that

d. which

7. Did you ever find out______ penetrated in your house last year?

a. who

b. whom

c. that

d. which

8. The year______ the first man traveled to the moon will never be forgotten.

a. which

b. that

c. when

d. where

9. I cannot tell you all______ I heard.

a. Which

b. that

c. as

d. because

10. I can answer this difficult question______ you say is very difficult.

a. which

b. whom

c. who

d. whose

11. We saw the young women ______ you say are beautiful.

a. which

b. whom

c. who

d. whose

12. This is the place______ the battle took place 50 years ago.

a. which

b. in where

c. where

d. from where

13. Wednesday is the day______ which we usually go fishing.

a. during

b. at

c. in

d. on

14. The person______ you want to see is not him.

a. who

b. whom

c. whose

d. which

15. This is the last time______ I meet you

a. of which

b. that

c. who

d. whose

16. He talked about the books and the actors______ interested him.

a. who

b. that

c. which

d. whom

17. He talked about the films and the authors______ interested him.

a. who

b. that

c. which

d. whom

18. You know your song ______ surprises me.

a. who

b. which

c. that

d. no word is needed

19. Nha Trang is the beautiful beach______ I used to sunbathe.

a. when

b. where

c. which

d. why

20. 10th September was the day______ I was born.

a. when

b. where

c. why

d. which

Exercise 2

1. The man______ lives next door is a teacher.

a. who

b. whom

c. which

d. whose

2. The man  ____ Mary likes is my grandson.

a. who

b. whom

c. which

d. whose

3. The boy_____ eyes are yellow is my son.

a. who

b. whom

c. which

d. whose

4. The magazine ____ is next to the table is interesting.

a. who 

b. whom 

c. which 

d. whose

5. The book ____ you bought last week is interesting.

a. who

b. whom

c. which

d. whose

6. The chair____ legs are broken should be repaired.

a. who

b. whom

c. which

d. whose

7. The CD ____ you bought yesterday is boring.

a. who

b. whom

c. which

d. of which

8. This is the room ____ my mother was killed.

a. when

b. where

c. why

d. which

9. The princess was happy during the day____ she lived with the fairy.

a. when

b. in which

c. where

d. that

10. The town____ we are living is peaceful and convenient.

a. in where

b. which

c. at which

d. where

11. The year____ we came to live here was 1900.

a. when

b. which

c. that

d. in the time

12. The doctor____ house is next to mine died this afternoon.

a. who

b. whom

c. which

d. whose

13. He was loyal to____ trusted him.

a. whomever

b. whom

c. whoever

d. what

14. The knife____ we cut bread is very sharp.

a. with that

b. which

c. with which

d. that

15. Tonight I’ll do the to do list____ gave us yesterday.

a. the teacher

b. who the teacher

c. whom the teacher

d. of the teacher

16. The lady ____ son went on a picnic with us last night is a teacher at our school.

a. who

b. whom

c. whose

d. that

17. He has just gone to his girlfriend’s house____ there is a party today.

a. who

b. whom

c. whose

d. that

18. Take____ measures you consider best.

a. however

b. whenever

c. wherever

d. whatever

19. ____difficulties you may encounter, I’m sure you’ll succeed.

a. how

b. what ever

c. however

d. how greater

20. He is the only friend ____ I like.

a. who

b. that

c. whom

d. whose

Exercise 3

1. What was the name of the girl____ phoned you last night?

a. who

b. whom

c. which

d. whose

2. What was the name of the girl____ you phone on Thursday?

a. who

b. whom

c. which

d. whose

3. The bed____ which I slept in was too hard.

a. in

b. on

c. at

d. for

4. I didn’t get the reply____ which I applied for.

a. in

b. on

c. at

d. for

5. The man ____ whom she is married to has been married three times before.

a. in

b. on

c. at

d. to

6. The birthday party____ which we went to wasn’t very enjoyable.

a. in

b. on

c. at

d. to

7. Who was that girl____ whom you were yesterday?

a. with

b. on

c. at

d. in

8. The fight____ which we wanted to travel to was fully booked.

a. in

b. on

c. at

d. for

9. I enjoy my job because I like all people____ whom I work with.

a. in

b. on

c. at

d. for

10. I wasn’t interested in this film____ which they were talking about.

a. in

b. on

c. at

d. about

11. The house____ which I am living is not in very good condition

a. in

b. on

c. at

d. for

12. My brother Timmy, ____ lives in Italy, is a chef.

a. that

b. who

c. whom

d. which

13. Brian told me about his new house, ____ he’s enjoying very much.

a. that

b. who

c. whom

d. which

14. We stayed at the King Hotel, ____ An recommended to us.

a. who

b. whom

c. which

d. that

15. My Korean teacher, ____ comes from Korea, loves computers.

a. who

b. whom

c. which

d. that

16. She is the most intelligent girl____ ever lived.

a. who

b. whom

c. whose

d. that

17.There were two small rooms in this house____ served as a bathroom.

a. the smaller of which

b. the smallest of which

c. the smaller of them

d. smallest of that

18. The decision was postponed, ____ was exactly what he wanted.

a. which

b. that

c. who

d. whom

19. All the people____ have gone into the room are still young.

a. who

b. whom

c. whose

d. that

20. The year____ he died was full of calamities.

a. on which

b. which

c. in which

d. where

Exercise 4

1. The new model, ____ had just come out, is the best so far.

a. who

b. whom

c. whose

d. which

2. The rumour____ we heard yesterday is not true.

a. that

b. which

c. no word is needed

d. all are correct

3. The picnic was postponed, ____ was due to the weather.

a. which

b. that

c. who

d. whom

4. I was happy during the years____ I lived with my grandparent.

a. when

b. that

c. in which

d. where

5. The area____ we live in is peaceful.

a. which

b. at which

c. in where

d. where

6. The man____ she loves has been captured by the enemy.

a. who

b. whom

c. whose

d. which

7. The little student____ you just met in cafe is in one of my classes.

a. his parents

b. whose parents

c. parents of his

d. parents who

8. The woman ____ lives next door to us is a weather forecaster on a televison station.

a. whose

b. she

c. whom

d. who

9. The speech____ we listened to last morning was informative.

a. to which

b. which to

c. to that

d. that

10. This morning I met Toe, ____ I hadn’t seen for ages.

a. who

b. whom

c. which

d. that

11. An, ____ car had broken down, was in a very bad mood.

a. who

b. whom

c. whose

d. that

12. Mrs. Green is going to spend a few weeks in Viet Nam, ____ her daughter lives.

a. when

b. where

c. why

d. that

13. Jackie has five brothers, all of____ are married

a. who

b. whom

c. which

d. that

14. They gave us a lot of information, most of ____ was useless.

a. who

b. whom

c. which

d. that

15. There were a lot of people at the party, only a few of ____ I had met before.

a. whom

b. whom

c. them

d. that

16. I have sent him two letters, neither of ____ has arrived.

a. who

b. them

c. which

d. that

17. John won $27,000, half of____ he gave to his parents.

a. it

b. whom

c. which

d. that

18. Eleven people applied for the job, none of ____ were suitable.

a. who

b. whom

c. them

d. that

19. She couldn’t come to the party, ____ was perfectly true.

a. who

b. it

c. which

d. that

20. Jill isn’t on the phone, ____ makes it difficult to contact her.

a. which

b. that

c. who

d. it

Exercise 5

1. You need to talk to a person____ you can trust. You will feel better if you do.

a. whose

b. which

c. whom

d. Ø

2. Boddy is the kind of person to____ one can talk about anything.

a. who

b. whom

c. that

d. him

3. He is a person____ friends trust him.

a. who

b. his

c. that

d. whose

4. I’m looking for an electric can opener____ also can sharpen knives.

a. who

b. whom

c. which

d. Ø

5. People____ live in glass houses shouldn’t throw stones.

a. who

b. whom

c. which

d. Ø

6. The problems____ Tony has seem insurmountable.

a. what

b. he

c. that

d. Ø

7. The man____ I introduced you to last night may be the next president of the university.

a. which

b. whom

c. that

d. Ø

8. Cathy is trustworthy. She’s a person upon____ you can always depend.

a. who

b. whom

c. that

d. Ø

9. Your career should focus on a field in ____ you are genuinely interested.

a. which

b. what

c. that

d. Ø

10. People____ outlook on life is optimistic are usually happy people.

a. whose

b. whom

c. that

d. which

11. They said they didn’t have any money, ____ was a pity.

a. which

b. that

c. this

d. it

12. I haven’t got a passport, ____ means I can’t leave my house.

a. which

b. that

c. this

d. it

13. He offered to let me stay in his house, ____ was very nice of him.

a. this

b. which

c. it

d. that

14. They didn’t thank us for the dinner before they left____ I thought was very rude of them.

a. this

b. which

c. it

d. that

15. The part of town where I live is very noisy and crowded at night, ____ makes it difficult to sleep.

a. this

b. where

c. that

d. which

16. That’s the big room____ I used to stay in.

a. which

b. when

c. where

d. why

17. That’s the one____ they serve the best food.

a. which

b. when

c. where

d. why

18. That’s the one____ they serve the best food

a. where

b. which

c. when

d. why

19. Nha Trang is the beach____ I used to sunbathe.

a. where

b. which

c. when

d. why

20. It was the time____ I had a lot of new toys.

a. where

b. which

c. when

d. why

Exercise 6

1. That is the place_____ the accident occurred.

a. where

b. which

c. on which

d. that

2. There was a time_____ movies cost a dime.

a. as

b. where

c. when

d. which

3. One of the people _____ I admire most in the history of the world is Ho Chi Minh.

a. that

b. which

c. whose

d. of them

4. I enjoyed talking to the people _____ I had dinner last night.

a. to whom

b. with whom

c. with that

d. with whose

5. I received two job offers, _____ I accepted.

a. neither of which

b. neither of them

c. neither of that

d. neither of whom

6. I have four brothers, _____ are professional athletes.

a. two of which

b. two of whom

c. both of which

d. two of them

7. Susan lost her job, _____ wasn’t surprising.

a. that

b. what

c. it

d. which

8. Her boss fired her, _____ made her angry.

a. that

b. what

c. which

d. it

9. Those were the days_____ we played truant.

a. where

b. which

c. why

d. when

10. That was the time _____ I was unhappy.

a. where

b. when

c. which

d. why

11. That’s the reason_____ I didn’t come to the meeting last night.

a. where

b. when

c. which

d. why

12. I must find a time_____ I can tell her the truth.

a. where

b. how

c. when

d. why

13. I know a place_____ there are a lot of beautiful sceneries.

a. where

b. how

c. when

d. why

14. Dr. Tommy is a person_____

a. In whom I don’t have much confidence.

b. In that I don’t have much confidence.

c. whom I don’t have much confidence in him

d. I don’t have much confidence

15. “Is April twenty-first the day_____?”

“No, the twenty – second”.

a. you’ll arrive then

b. when you’ll arrive

c. on that you’ll arrive

d. when you’ll arrive on

16. The severe drought_____ occurred last summer ruined the corn crop.

a. that it

b. which it

c. it

d. that

17. Florida, _____ the Sunshine State, attracts many tourists every month.

a. is

b. knows as

c. is known as

d. that is known as

18. The new shopping mall is gigantic. It’s advertised as a place_____ you can find just
about anything you might want to buy.

a. where

b. which

c. in where

d. in that

19. I have always wanted to visit Tokyo, _____ of Japan.

a. is the capital

b. which the capital is

c. that is the capital

d. the capital

20. The chemistry book _____ was a little expensive.

a. that I bought it

b. I bought that

c. what I bought

d. I bought

Exercise 7. Chọn đáp án đúng nhất để hoàn thành các câu sau.

1. She is talking about the author ________ book is one of the best – sellers this year.

A. which

B. whose

C. that

D. who

2. He bought all the books __________ are needed for the next exam.

A. that

B. what

C. those

D. who

3. The children, __________ parents are famous teachers, are taught well.

A. that

B. whom

C. whose

D. their

4. Do you know the boy ________ we met at the party last week?

A. which

B. whose

C. who

D. whom

5. The exercises which we are doing ________ very easy.

A. is

B. has been

C. are

D. was

6. The man _______ next to me kept talking during the film, _______really annoyed me.

A. having sat / that

B. sitting / which

C. to sit / what

D. sitting / who

7. Was Neil Armstrong the first person________foot on the moon?

A. set

B. setting

C. to set

D. who was set

8. This is the village in________my family and I have lived for over 20 years.

A. which

B. that

C. whom

D. where

9. My mother, ________everyone admires, is a famous teacher.

A. where

B. whom

C. which

D. whose

10. The old building __________is in front of my house fell down.

A. of which

B. which

C. whose

D. whom

11. We need a teacher __________native language is C hinese.

A. who

B. whose

C. whom

D. that

12. I bought a shirt ________is very nice.

A. who

B. whose

C. whom

D. that

13. The woman, ________ was sitting in the meeting hall, didn’t seem friendly to us at all.

A. who

B. whom

C. where

D. when

14. The man with __________ I have been working is very friendly.

A. who

B. that

C which

D. whom

15. We’ll come in March __________ the schools are on holiday.

A. that

B. where

C. which

D. when

16. Do you know the boy ____ we met at the club last night?

A. which

B. whom

C. whose

D. where

17. The man ____ sat next to me at the train station was very annoying.

A. whom

B. which

C. who

D. whose

18. He bought all the books ____ are needed for the next semester.

A. that

B. who

C. what

D. whose

19. The exercise ____ we are doing is very difficult.

A. whose

B. whom

C. who

D. that

20. The employees ____ want to submit travel arrangements need to talk to me today.

A. who

B. which

C. whose

D. whom

Exercise 8. Complete the sentences with WHO, WHICH or WHERE.

1. She is the doctor  ________ looked after my grandmother.

2. Jackie is attending a course  ________ he is preparing for his future job.

3. That’s the cottage  ________  the Mary’s grandparents live.

4. The police found the weapon ________  the robbers used.

5. Who ate the truffle  ________ was in the box?

6. Is she the worker  ________ works for your brother ?

7. I know a shop  ________ they sell cheap mobile phone.

8. Do you know the person  ________ repaired my gate ?

9. Where are the letters  ________ you started writing?

10. I’d like to have something  ________ isn’t too sour.

11. Do you know  ________ the woman with the red cap is ?

12. This is the house  ________ Uncle Ho lived in.

13. We visited the art gallery ________ my sister went.

14. We visited the art gallery ________ my sister went to.

15. Do you know anyone ________ can repair my bike?

Exercise 9. Choose the correct answer. 

1. A hotel is a place _____people stay when they’re on holiday.

which

where

2. What’s the name of the woman _____lives in that house?

who

whose

3. What do you call someone _____writes computer programs?

which

that

4. A waiter is a person ______job is to serve customers in a restaurant.

that

whose

5. Overalls are clothes _______ people wear to protect their clothes when they are working.

where

which

6. Is that the shop _______ you bought your new Iphone?

where

that

7. He’s the man _____ son plays football for Manchester Utd.

who

whose

8. Tom didn’t get the job _____ he applied for.

that

where

Đáp án

Exercise 1

1a2a3c4a5b6c7a8c9b10a
11c12c13d14b15c16a17b18d19b20a

Exercise 2

1a2b3d4c5c6d7d8b9a10d
11a12d13c14c15a16c17d18d19b20b

Exercise 3

1a2b3a4d5d6d7a8b9d10d
11a12b13d14c15a16d17a18a19d20c

Exercise 4

1d2d3a4a5d6b7b8d9a10b
11c12b13b14c15b16c17c18b19c20a

Exercise 5

1c2b3d4b,c5a6c,d7b,c,d8b9a10a
11a12a13b14b15d16c17b18a19a20c

Exercise 6

1a2c3a4b5a6b7d8c9d10b
11d12c13a14a15b16d17b18d19d20d

Exercise 7. Chọn đáp án đúng nhất để hoàn thành các câu sau.

1 – B; 2 – A 3 – C; 4 – D; 5 – C;

6 – B; 7 – C; 8 – A; 9 – B; 10 – B;

11 – B; 12 – D; 13 – A; 14 – D; 15 – A;

16 – B; 17 – C; 18 – A; 19 – D; 20 – A;

Exercise 8. Complete the sentences with WHO, WHICH or WHERE.

1. She is the nurse __who______ looked after my grandmother.

2. Jackie is attending a course ____where____ he is preparing for his future work.

3. That’s the cottage ___where_ Mike’s grandparents live.

4. The police found the weapon ____which____ the robbers used.

5. Who ate the truffle ____which____ was in the box?

6. Is she the secretary _____who___ works for your brother ?

7. I know a shop ____where____ they sell cheap shoes.

8. Do you know the person _____who___ repaired my gate ?

9. Where are the letters ____which____ you started writing?

10. I’d like to have something _____which___ isn’t too sour.

11. Do you know ____who____ the woman with the red cap is ?

12. This is the house ___which_____ Uncle Ho lived in.

13. We visited the art gallery ____where____ my sister went.

14. We visited the art gallery ___which_____ my sister went to.

15. Do you know anyone ____who____ can repair my bike?

Exercise 9. Choose the correct answer.

1 – where; 2 – who; 3 – that; 4 – whose;

5 – which; 6 – where; 7 – whose; 8 – that;

Hy vọng với các bài tập dạng trắc nghiệm về rút gọn mệnh đề quan hệ trên, sẽ giúp cho tất cả người học ôn luyện và nắm chắc chắn lý thuyết của dạng ngữ pháp này. Chúc các bạn học tốt.

Leave a Comment